Klä ut sig till troll

Att klä ut sig till troll är riktigt roligt eftersom det ger ett tillfälle att vara kreativ. Fast frågan är vilket troll, för det finns massor av olika arter. Det finns allt från söta små troll med färgglad kalufs till fruktansvärda missfoster, så hur klär man då ut sig till detta väsen? Det finns otroligt många alternativ, allt beror på tillfället och ditt humör. De senaste årens fantasy-trender har inneburit en peak för trollen och det var längesedan de var så populära som nu.

Skandinaviska troll i folktron

Troll är en del av den skandinaviska folktron, därmed är det kanske först och främst de varianterna vi helst klär ut oss till. Trollen har varierat genom tiderna så det finns olika “trollarter” i Skandinavien. En person som varit viktigt för hur vi ser troll är John Bauer. Han målningar blev stilbildande för hur vi föreställer oss trollen idag. Hans knep var att använda samiska “accessoarer” som knivar och silversmycken. Innan så kunde trollen se ut som vanliga människor även om de ofta var svartmuskiga.

För att klä ut sig till skandinaviska troll är det tovigt hår som gäller, stora ringar som örhängen och fräknar på kinderna, samt på den stora näsan. Använd gärna en rutiga skjorta kombinerat med korta lappade byxor. Givetvis är svansen ett måste och en riktig trollsvans är kal med en tofs i änden. Det är lätt att fixa dessa kläder och de mesta sakerna brukar finnas hemma. Om du nu inte vill vara ett danskt penntroll. Då finns det dräkter att hyra om du inte skapar din egen nakendräkt kombinerad med färgglad peruk förstås.

Trollen i fantasy

Trollen i fantasy-böckerna är däremot annorlunda. De är ofta stora, nakna och saknar helt hår. De framställs som tröga, elaka och har ofta en annan färg på huden, de kan vara bruna, gråa eller gröna. Även Disneys kända träsktroll Shrek är grönt och följer fantasy-genrens föreställningar om hur trollen ser ut. Fast Shrek inte är ett elakt troll utan han är ju väldigt charmig. Dessa troll har på senare tid blivit väldigt populära och även om de kommer från Skandinavien så har Tolkien och andra författare förändrat dem för alltid.

Att klä ut sig till ett troll från fanatasy-världen är lite svårare. Ofta krävs det någon form av dräkt eller mask för att resultatet ska bli helt lyckat. Det går att bygga egna masker som målas men en hel partykväll brukar bli svettig. Ansiktsfärg är en annan variant för att slippa ha en mask. När det gäller kläder finns egentligen inget annat alternativ än att hyra en kroppsdräkt. Dessa troll är nämligen stora och använder knappt några kläder utom möjligtvis en väst. Ett tips är en fatsuit eller sumobrottare om det är svårt att hitta trolldräkten, och sedan klä på dig med trasig kläder.

Ett gulligt skandinaviskt troll

Roligt med trolltema

Comic-Con har gett vuxna möjligheten att leva några timmar i fantasins värld. Det har gjort att det blivit populärt att klä ut sig till troll, fast de har alltid varit populära i Sverige och aldrig ramlat ur tiden. För barn är Skogsmulle ett omåttligt populärt troll och perfekt som överraskningsgäst på barnkalas. Även barn älskar att klä ut sig till gulliga och snälla troll för det finns även små söta naturväsen. Nip-, tand-, berg- och skogstroll är bara några av alla de varianter som finns. Arrangera en temafest med troll och se hur många olika arter som kommer på besök!