Klä ut sig till en kändis

Det finns många sätt att dra blickarna till sig på en maskerad. Att sticka ut bland häxor och enhörningar kan kännas svårt, nästan omöjligt. Så behöver det inte vara. Hur imponerar man på kvällens förklädda besökare, om inte genom att klä ut sig till en kändis? Här kan man själv bestämma om man vill fixa en simpel stil – eller göra något storslaget. Rätt känsla kan finnas i den stora helheten – eller i de små detaljerna. Fundera på vem du gillar. Eller ogillar. Vi börjar i din fantasi. Vem skulle du vilja vara för en kväll? Någon du sett på TV? Den där coola personen du alltid mimade till i smyg, när ingen såg dig, hemma i barnrummet? Det är dags att plocka fram din inre längtan. Eller din värsta mardröm.

Klä ut sig till en kändis

Vem ser du framför dig? Kanske vill du visa upp att du har rytmen i blodet, och därför valt någon med schyssta danssteg? Någon med vettiga åsikter, skrämmande karaktär? Eller en person med fantastiskt festliga frisyrer. Studera din kändis. Internet är fullt av bilder, i alla möjliga vinklar och tillfällen. Titta närmare på håret, eventuella accessoarer och smink och inte minst: kläderna. En outfit som får dig att känna sig stilig, rolig, skrämmande eller bara pang-snygg i största allmänhet får dig att glöda på maskeradbalen – men det är också här du kan imponera som mest. Vilken stil har din kändis? Vad behöver du? Vad vill du kopiera för att bli så lik som möjligt?

Om du vill överglänsa de andra kan du skippa de färdigt ihopsatta, nyproducerade kostymerna. Flera av dem kommer garanterat att bäras av många gäster på festen. För att få till en unik dräkt som utstrålar äkthet och kreativitet är hemligheten vintage- och second hand-butiker! Här finns ofta endast ett exemplar, kläder från alla olika tider – och dessutom chansen att få välja något som passar din budget. Har du trånat efter en glittrig festblåsa á la Cher, eller Björn Borgs läckra 70-talsshorts? Dra på skorna och sätt på dig vintage-glasögonen – och chansen är stor att du hittar något som gör dig till aftonens starkast lysande stjärna. Glöm inte att använda fantasin! Ett par röda jeans kan bli exakt hur Baywatch du vill.

Detaljerna som gör det

Ibland spelar det ingen roll att man har lyckats hitta den där perfekta kostymen. Det kan vara någonting som saknas, något som sätter guldkant på din idé och som verkligen sätter fart på din transformation. Zooma in! Vad vore Askungen utan sin sko av glas? Nåja, så precist behöver det inte vara, för allas säkerhet – men titta på detaljerna! Accessoarer skapar en större wow-effekt än vad man kan tro, när man ska klä ut sig till en kändis. Michael Jacksons handske, Amy Winehouse hårband, Elton Johns glasögon – och vilken form hade egentligen Clark Kents? Små detaljer skapar en enorm skillnad!

Kanske fann du aldrig exakt det du hade hoppats på? Ingen fara, du kan fortfarande säkra din plats som vinnare i maskeradens tävling för kvällens – eller århundradets – bäst klädda. Det gäller ännu en gång att vara finurlig och låta kreativiteten strömma ut i fingertopparna. Med rätt pärlhalsband är det ingen som minns om Audrey Hepburns klänning var röd eller svart – och med rätt skärp kan även en grön byxdräkt se ut som den gula som Carola bar, när hon sjöng Främling i Melodifestivalen på 80-talet. Accessoarer är som bäst på second hand-marknaden; gör dig redo för skattjakt i dina favorit-vintagebutiker!

Det behöver inte vara svårt att klä ut sig till en kändis. Ett enkelt, härligt klädesplagg och en enda solklar accessoar gör dig redo för en oförglömlig kväll – men var inte rädd för att ge 200 procent om du så vill. Mixa och matcha, blanda stilar och årtionde precis som du känner för. Din alldeles unika tolkning av kändisen kan vara nyckeln till succén!

Det lilla extra

Du vill verkligen säkra din plats som vinnare i år, och helst att ingen av maskeradbalens besökare ska kunna se någon skillnad alls på dig och din kändis. Kläderna och accessoarerna sitter som en smäck, du är glamourös som få och du älskar det du ser – men ännu finns fler bra knep för den kreativa finputsaren! Kanske känner du någon som är bra på att sminka, eller är redo att prova själv? Träna! Sök efter tutorials om just din kändis. Har din favorit en större näsa än du? En rundare mage? Misströsta inte! Ta en titt hemma istället. Hämta den där kudden, saxen och potatismjölet – och börja pyssla! Det finns säkerligen något i ditt kylskåp som kan hjälpa dig att se riktigt ruskig ut.

Att fånga en persons särskilt utmärkande drag, när man ska klä ut sig till en kändis, är en konst som många av de andra maskeradbesökarna förmodligen inte ens har tänkt en tanke på. Givetvis kommer den Michael Jackson som har fått till ett klockrent plagiat av näsan att vinna tävlingen. Experimentera med gips, papper, snören, latex, karamellfärg – allt du tycker är roligt. Om du har haft kul före festen kommer det att synas på plats. De andra kommer att flockas omkring dig, så om du har tid över får du gärna passa på att öva upp några bra, glamourösa ansiktsuttryck inför fotografierna. För om det är något som är säkert, så är det att alla paparazzis kommer att flockas runt just dig.

Plocka fram din inre stjärna

Du är redo. Nu har du fångat dragen, framhävt den där näsan, funnit och fyndat den där dräkten du aldrig trodde att du skulle bära – men nu är det äntligen dags. Du har svirat om, glänser och glöder i din nya skepnad. Förklädd i tunga tyger, glitter och glamour – eller fasansfull skräck. Allt du behöver göra nu är att hålla huvudet högt och blicken i skyn. Vem är du ikväll? Ska du vinna ett politiskt val, få folket att darra? Är det releaseparty för din nya skiva, eller ska du skrämma slag på halva stan? Värm upp rösten, packa valsedlarna. Oavsett vad: håll i dig, för nu är scenen är din. Den här kvällen är din. Lycka till i rampljuset!

Öppna upp den röda ridån, scenen är din!