Maskeradmask för damer

En maskeradmask låter bäraren bli anonym. Den skänker spänning och låter dig spela en annan roll. Ofta förknippar vi den här sortens utklädnad med karnevalen i Venedig och den typ av masker som endast täcker partiet kring ögonen. Idag, när firar många importerade högtider som Halloween, är utbudet av masker för damer gigantiskt och fantasirikedomen vet inga gränser.

Maskeradmaskens rika historia

Förr användes masker för att skydda mot demoner och onda makter. Genom historien har de använts som skydd för såväl egendom som för att bäraren skulle undkomma mörka krafter. Maskeradmasken hade en riktig storhetsperiod under 1600- och 1700-talen i Italien och Frankrike där den framförallt bars som en modeaccessoar och för att dölja bärarens identitet. Det finns dock masker som är knutna till samhällsklass och civilstånd. ”La Moretta” var exempelvis en mask som ofta prydde ogifta yngre kvinnor.

Idag klär vi ut oss till kända karaktärer

Ska du på maskerad? Kanske drömmer du om att bära en klassisk mask som är som hämtad ur ”Fantomen på Operan”? Dessa är ofta tillverkade i siden- eller sammetsliknande material och dekorerade med pärlor och fjädrar. Populära maskeradmasker som kan bäras av kvinnor är inte sällan direktimporterade från superhjältarnas värld. Wonder Woman och Cat Woman är två populära karaktärer som ofta syns i maskeradsammanhang.

En maskeradmask i klassisk modell

Ett personligt val

Maskeradmasker för damer är en högst personlig historia. De finns i en mängd utföranden och material och de anpassas lätt efter festen tema. Den som vill ha en snabb och ekonomisk förändring kan satsa på en mask i papper. Det är ett skojigt sätt att snabbt “ta över” en berömd persons identitet. För den som gillar att pyssla så är det relativt enkelt att själv tillverka en maskeradmask, nätet bjuder på en uppsjö av DIY-masker.